Marka Skandalları

Marka skandalları yönetimi en zor konuların başında geliyor, çünkü markalar çoğu zaman bu skandallar için hazırlıklı olmuyor.

Her marka, talihsizlikler yaşayabilir ve bir marka skandalı ile karşılaşabilir. Markaların bu skandalların etkilerinden korkması normaldir, ancak bu korku bazen yanlış kararlar alınmasına ve marka skandallarının yanlış yönetilmesine neden olabilir.

Bu yazımda bazı markaların karşı karşıya kaldıkları skandalları ve bu skandallarla nasıl baş ettiklerini paylaşacağım. Öncelikle marka skandalları ortaya çıktığında, firmaların karşılaştıkları ilk duygu olan ve yanlış kararlar alınmasına neden olan korku duygusundan bahsedelim.

Korku

Korku, içinde bulunduğumuz duruma değil, bu durum için geliştirdiğimiz düşüncelerimize verdiğimiz bir reaksiyondur. Bu nedenle, korkuyu yenmek için kontrolün bizde olduğunu fark edip, korku hissi uyandıran düşünce tarzımızın doğruluğunu sorgulamamız gerekir. Bu sorgulama sonucu korktuğumuz ortamla yüzleşip, korkumuzu yenebilirsek bu bize hem yeni beceriler kazandıracak, hem de kendimize olan güvenimizi arttırarak mücadeleci bir kişilik geliştirmemize önemli katkılar sağlayacaktır.

İnsanlar, tehlikeli olarak değerlendirdikleri durumlardan mümkün olduğu kadar uzak kalmak, eğer bu durumun içindelerse de kaçmak, kendini korumak isterler. Dolayısıyla korku içerdiği tehlike düşüncesi neticesinde, beraberinde korunma, kaçma davranışı getiren bir duygudur.1

Marka Skandalları

Volkswagen Emisyon Skandalı2,3,4

Marka skandalları denilince akla gelen ilk isimlerin başında şüphesiz Volkswagen geliyor. Uluslararası Çevre Vakfı’nın araştırmasında Volkswagen’ın; toksik Azot-Oksit yayınım değerlerini, gerçek değerlerinin çok daha altında gösterdiği ortaya çıktı. 2014 yılının mayıs ayında yayınlanan raporda otomobillerin gerçek emisyon değerinin, yasal sınırın nerdeyse 40 katı olduğu görülüyordu.

ABD Çevre Koruma Ajansı EPA, yaptığı araştırmalar sonucu 18 Eylül 2015’te bir rapor yayınladı. Yayınlanan raporda 2009 ve 2015 yılları arasında üretilmiş Volkswagen ve Audi dizel araçlarında, emisyon oranlarını düşük gösteren hileli cihazlar kullanıldığı ortaya çıkarıldı.

Volkswagen, bu emisyon skandalı sonrası bir süre sessizliğini korudu, sonrasında ise iddiaları kabul etti. 22 Eylül 2015’te Volkswagen bir açıklama yaptı ve dünya genelinde 11 milyon dizel araçta emisyon değerlerini düşük gösteren hileli cihazların kullanıldığını belirtti. Yaşanan bu gelişme sonrası, otomotiv tarihinin en büyük skandallarından biri daha resmiyete kavuşmuş oldu.

Şirket CEO’su Matthias Müller, 29 Eylül 2015 tarihinde 11 milyon aracı kademeli olarak geri çağıracaklarını açıkladı. Türkiye’de ise yaklaşık 324.000 aracın geri çağrıldığı bu süreçte Volkswagen’in karşılaştığı en büyük sorun; geri çağrılan araçların toplanacağı yerleri belirlemek oldu. Hatta ABD’deki tesisler bu araçların toplanması için yetersiz kalınca, ek olarak birçok arsa kiralamak durumunda kaldırlar.

Dünya otomotiv devi Volkswagen, hem ABD’de hem de anavatanı Almanya’da para cezasına çarptırıldı. 18 Haziran 2018’de görülen davada Audi’nin CEO’su Rupert Stadler tutuklandı. Volkswagen eski üst düzey yöneticisi Oliver Schmidt, yaşanan skandal nedeniyle sorumlu tutularak 7 yıl hapise mahkum edildi. Volkswagen’da mühendis olarak çalışan James Liang, 40 ay hapis cezasına çarptırılarak ABD hapishanelerine gönderildi. Volkswagen CEO’su Matthias Müller, bir basın toplantısında sahtekarlığın alt düzey çalışanların işi olduğunu ve mevcut yönetim kurulu üyelerini içermediğini söyledi.

TAKATA Hava Yastığı Problemi5

Arızalı Takata hava yastıkları, on milyonlarca otomobilin etkilenmesiyle tarihteki en büyük otomatik geri çağırma işlemine neden oldu. Hava yastıklarında yeni keşfedilen bir kusur, 1.4 milyon aracın daha geri çağrılmasına neden oldu.

ABD’deki Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresine göre, bu arıza, hava yastığı şişiricilerinin yolcularda patlamasına, az şişmesine veya şarapnelleri şişirmesine neden olarak ciddi yaralanma veya ölüm riskini artırabilir.

Takata’nın ajansı, web sitesinde yayınladığı bir bildiride, “üretim sorunu” bulunan hava yastıklarını 1995-2000 yıllarında üretilen bazı markalara taktığını söyledi ve daha fazla ayrıntı vermedi.

Takata, 1990’ların sonlarında yeni arızaya sahip yaklaşık 4.5 milyon hava yastığı üretti ve sattı.

Honda, Takata hava yastıklarından 1.6 milyon aracı geri çağırdı

ABD Ulaştırma Bakanlığı’na göre, şu ana kadar ABD’de Takata hava yastıkları olan 41,6 milyon kadar araç geri çağrıldı. Ferrari’den Ford’a kadar toplamda 34 otomobil markası, etkilendi.

Avustralya hükümetine göre, yırtılmış hava yastıkları dünya genelinde en az 29 ölüm ve yüzlerce yaralanmayla bağlantılı.

Kriz Takata’nın 2017 yılında iflas etmesine neden oldu. Japon şirketi daha sonra operasyonlarının çoğunu Michigan’da bulunan Çinli bir şirket olan Key Safety Systems’a 1,6 milyar dolara sattı.

ABD federal güvenlik düzenleyicileri, geri çağrının tamamlanmasının 2023’e kadar sürebileceğini söylemişti.

Toyota Hızlanma Problemi 6

Bir diğer marka skandalları örneği de Toyota’ya ait. Ağustos 2009’da San Diego yakınlarında meydana gelen kazanın arkasından bir skandal çıktı. Sürücü, yolculuk sırasında 911’i arayarak arabanın kontrolsüzce hızlandığını söyledi ve sonrasında ailesinin de içinde bulunduğu Lexus marka araçla kaza yaptı.

Kazadan 2 ay sonra, Toyota dünya çapında 5.4 milyon aracını, hız pedalı sıkışması sorunu nedeniyle geri çağırdı. Daha sonra pedalın kendisinin bozuk olduğu tespit edilen araçlar da geri çağrıldı ve bu süreçte yaklaşık 8 milyon araç geri çağrılmış oldu.

Toyota’nın CEO’su Akio Toyoda, Kongre’den ve hayatını kaybeden sürücü ve yolcuların ailesinden özür diledi ve “böyle bir trajedinin bir daha asla gerçekleşmemesini sağlamak için elinden gelen her şeyi yapacağını” söyledi.

Geri çağırmalar Toyota’nın satışlarına zarar verdi ve yüksek kaliteli, güvenilir araçlar oluşturma konusundaki ününü zedeledi. Toyota yapımı araçlarının aniden hızlandığını söyleyen sürücülerden federal düzenleyicilere binlerce şikayet geldi.  Hükümet Toyota’yı geri çağırmayı başlatmak için çok uzun süre beklediği için rekor 16.4 milyon dolar para cezasına çarptırdı. Şikayetler en az 93 ölümle bağlantılı.

Toyota, ani hızlanmadan kaynaklandığı iddia edilen çarpışmalarda ölen insanların Toyota sahipleri ve yakınları tarafından açılan davalara karşı kendini savunmaya devam ediyor. Şirket, davaları kaybederse milyarlarca dolar borçla karşı karşıya kalabilir.

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’nin ani ivme şikayetleriyle ilgili soruşturmasından çıkan ilk sonuçlar, kazaların çoğunda araçların yerleşik veri kayıt cihazlarının sürücülerin frenleri kullandığına dair hiçbir kanıt göstermediğini ortaya koydu. Bulgular, bazı sürücülerin yanlışlıkla fren yerine gaz pedalına bastığını gösteriyor.

L’Oreal Irkçılık Skandalı 7,8

Garnier markası için model seçiminde şirket, işe alım ajansına belli özellikler gönderir. Bu özelliklerin arasında beyaz tenli olma da vardır. Bu ifade kanunlara aykırı bulunmuş ve 2007 yılında Fransız istihdam yasasını çiğnediği için 30,000 euro ceza kesilmiştir.

Dava sonunda SOS (anti – rasist grup) şu şekilde bir açıklama yapmıştır: “Şirketin büyüklüğü ne olursa olsun, hiçbiri kovuşturmadan kaçamaz.”

Kaynaklar

  1. KORKU: SEBEPLERİ, SONUÇLARI VE BAŞETME YOLLARI
  2. https://www.webtekno.com/tum-detaylariyla-otomotiv-tarihinin-en-kara-lekesi-volkswagen-emisyon-skandali-h61117.html
  3. https://www.nytimes.com/interactive/2017/business/volkswagen-diesel-emissions-timeline.html
  4. https://www.ednh.news/vw-dieselgate-fraud-timeline-of-a-scandal/
  5. https://edition.cnn.com/2019/12/05/business/takata-airbag-recall-scli/index.html
  6. https://www.nytimes.com/2010/09/19/business/19autos.html
  7. https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/5635825/LOreal-fined-for-race-discrimination.html
  8. https://www.theguardian.com/world/2007/jul/07/france.angeliquechrisafis

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.