2019 yılına damga vuran kişilerden birisi kuşkusuz iklim değişikliği konuşmasıyla Greta Thunberg oldu. New York’ ta Birleşmiş Milletler’in iklim zirvesi için toplanan dünya liderlerine “Nasıl cüret edersiniz?” diye sorduğu videoyu muhakkak görmüşsünüzdür.
17 yaşındaki Avrupalı bir genç kız 5 dakika boyunca milyonları yöneten ülke liderlerine unutamayacakları bir konuşma yaptı. Konuşması her kelimesiyle bütün dünyayı etkiledi ve gerçek anlamda bir farkındalığın oluşmasını sağladı. Şüphesiz ki dünya üzerinde iklim değişikliğine kafa yoran tek çocuk Greta değil. İklim değişikliği konusunda adım atma sorumluluğu da sadece dünya liderlerine düşmüyor.
Konular
İklim Değişikliği ve Pazarlama İlişkisi
İklim değişikliği ve pazarlama birbiriyle gittikçe daha sık anılmaya başlıyor. Greta gibi yaşadığı dünyaya karşı daha duyarlı olan kişilerin sayısı gittikçe artıyor, özellikle de yeni jenerasyonda. Müşterilerin markalardan ne beklediğini anlamak için Greta’nın konuşmasından satırlar bulabiliriz.
“Kitlesel yok oluşun başındayız. Sizse para ve peri masallarından konuşabiliyorsunuz.”
Bu cümle sadece dünya liderleri için mi geçerli? Tabiki hayır. Özellikle çok uluslu markalar bu cümleden bir ders çıkarabilirlerse gelecek kuşaklar için bir anlam ifade edebilirler. Aksi taktirde her şeyi bilen ve sorgulayan bir kuşağın dünyasında varlıklarını sürdürmeleri mümkün görünmüyor.
“Bizi başarısız ediyorsunuz ama gençler ihanetinizi anlamaya başladı. Bütün gelecek neslin gözleri sizin üzerinizde.”
Şirketlerin de bu cümleyi kulaklarını açıp çok iyi dinlemeleri gerekiyor. 50 yıl önce kürk giymek bir sorun teşkil etmezken, yeni nesil gerçek hayvanların kürkünün kullanıldığı eşyalara oldukça tepkili. Bunun yanı sıra yeterince dikkat edilmeyen veya üzerinde durulmayan baca filtreleri ve fosil yakıt kullanan araç sayısındaki artış da CO2 salınımının artmasına neden oluyor. Bu konularda aksiyon almak şüphesiz şirketlerin sorumlulukları arasında.
“Eğer bizi başarısızlığa uğratmaya devam edersiniz sizi asla affetmeyeceğiz.”
Yeni neslin en büyük güçlerinden birisi internet ve dolayısıyla sosyal medya. Bundan 20-30 yıl önce kendi şehrinin dışındaki insanlarla iletişimi sınırlı olan bir dünyadan, tüm dünyanın aynı anda aynı bilgiye ulaşabildiği bir döneme geldik. Yeni jenerasyon da yerelde ya da küreselde yapılan bütün yanlış uygulamaları öğrenme ve yayma gücünü ellerinde tutuyorlar. Şirketlerin, sadece kendi ülkelerinde doğa dostu olması artık yeterli değil. 3. dünya ülkelerinde kurulan fabrikaların da dünyaya zarar vermediğinden emin olmak istiyorlar. Bunun aksine uygulamalara devam eden şirkeler için ise Greta’nın mesajı oldukça net değil mi?
İklim Değişikliği Konusunda Pazarlama Ekiplerinin Alması Gereken Önlemler
Günümüzün en önemli konularından birisi iklim değişikliği ve pazarlama ekiplerinin bu konuda atmış olduğu adımlar var. Bir teknoloji firması olan Samsung, “hakkımızda” sayfasında 4 değer önerisi sunuyor. Bunlardan birisi “birlikte yeşil gelecek” diğeri ise “önce insan”.
Unilever ise 2010 yılında Sürdürülebilir Yaşam Planı‘nı yayınladı. 10 yıllık bu planla ilgili ilerlemelerini ve projelerini de web sitesinde paylaşmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de de çayın yok olmaması için uzun yıllardır çalışmalar yürütüyor.
Tesla ise tüm şirket faaliyetlerini bu bilinçle kurmuş firmalardan birisi. Şirket misyonu olarak ise dünyanın sürdürülebilir enerjiye geçişini hızlandırmak olarak belirlemişlerdir. Tesla almaya gücü yetmeyen kitleler için bile çok sevilen bir marka olmasının altında yatan en büyük neden de budur.
Dünyanın sektöründe önde gelen firmaların çevreye karşı sorumluluk hareketleri yürütmeleri tesadüfi değil. Bu firmalar gelecek kuşakların onlardan ne istediğinin farkındalar. Ayrıca kendi kazançlarını sürdürülebilir kılmanın yolunun da dünya kaynaklarının sürdürülebilir kullanılmasına bağlı olduğunun farkındalar.
Gençler İklim Değişikliği Konusunda Şirketlerden Ne İstiyorlar?
Vejetaryen ve Vegan akımları
Yaşadığı gezegene daha duyarlı hale gelen gençler arasında vejetarjen, vegan akımları da giderek artmaktadır. Bu doğrultuda gıda sektörü tarafından vegan/vejetaryen olaran ürünler raflarda yerlerini almaktadırlar. Ancak sektör sadece bununla sınırlı değil. Bu kişiler sadece yediklerinin hayvansal ürünlerden arındırılmış olmasını beklemiyorlar. Kullandıkları diş fırçasının, nevresim takımının, aksesuarlarının, makyaj malzemelerinin de hayat görüşlerine uygun olmasını istiyorlar.
Yenilenebilir Enerji
Güneş, rüzgarve dalga enerjisi giderek artan bir trende sahip olmakla birlikte ne yazıkki hala ana enerji kaynağı haline gelebilmiş değiller. Fosil enerji kullanımı CO2 düzeyindeki artışın en büyük nedenleri arasında. Hem evlerde, hem arabalarda, hem de üretim tesislerinde yenilenebilir enerji kullanımını artırmak dünyamızın yıpranmasının önüne geçecek aksiyonlardan birisi. Bu bağlamda, iş süreçlerini ve değer önerisini bu bağlamda kurgulayabilen firmalar da gençlerin gözünde daha fazla prestije sahip olacaklardır.
Hayvan Hakları
Özellikle ilaç ve kozmetik sektöründe hayvanların denek olarak kullanıldığı bilinen bir gerçek. Yeni nesil ise anne/babalarına göre bu konu karşısında daha hassas düşüncelere sahip. The Body Shop hayvan deneylerine karşı yürütmüş olduğu samimi kampanyasıyla birçok kişinin sempatisini kazanmış durumda. Bunun yanı sıra sahte kürk kullanımı da bir trend haline geldi. Gençler, eski kuşağın aksine gerçek hayvan kürkleri giyme konusunda tepkililer.
Geri Dönüştürülebilir İçerik
Sadece ambalajlar değil, tüm içeriğin geri dönüştürülebilir ya da kullanılabilir olması önemli. H&M eski kıyafetini getirene yeni kıyafet alımında indirim sunan bir uygulama yapıyor. Bunun yanı sıra doğada %100 çözünebilen diş fırçası, ayakkabı, doğal plastik şişe gibi farklı ürünler de mevcut.
İklim değişikliği ve pazarlama kavramları ilerleyen günlerde daha çok yan yana geleceğe benziyor. Bu dört başlık ise sadece bir başlangıç. Firmaların içinde yaşadığımız dünya için bir değer önerisi sunması ve elini gerçekten taşın altına koyması gerekiyor. Aksi halde yeni jenerasyon tüketicileri tarafından kabul görmeleri çok olası görünmüyor.
Ayrıca, sürdürülebilirlik kavramının 2020 Tüketici Trendleri arasında da olduğunu belirtelim.