Pazarlama trendleri tüketicilerin hayat tarzlarındaki değişimler doğrultusunda büyük değişiklikler yaşadı.
- Kadının iş hayatında daha fazla yer alması
- Aile yapısındaki değişiklikler
- Bireylerin teknolojiyi kullanma şekli ve yoğunluğu
- Artan teknoloji ile maliyetlerin düşmesi ve lüks ürünlere ulaşmanın kolaylığı
- Jenerasyonların istek ve ihtiyaçlarındaki değişiklikler
- Kentleşmenin artması
- Ülkeler arasındaki sınırların ortadan kalkması ve kıtalar arası iletişimin saniyelerden daha kısa sürede yapılabilmesi
- Ekonomik ve politik sistemdeki değişiklikler
Yukarıdaki maddeler ve birçok diğer birleşen yaşama biçimimizi ve doğal olarak satın alma alışkanlıklarımızı tamamen değiştirdi.
Geçmişten bugüne marka değerini korumayı başaran ve başarılı pazarlama stratejileri yürüten markalar, tüketicilerine onların istedikleri “değer önerisi”ni sunabilenler. Değişen tüketici davranışları da tüketicinin ve pazarın nabzının sürekli olarak ölçülmesinden geçiyor.
Konular
Son 50 Yılın Global Pazarlama Trendleri
2000 öncesi pazarlama trendleri
1970’lerden bu yana tüketim davranışlarımızı etkileyen unsurlar da oldukça değişti. 1970’li yıllarda tüketicilerin satın alma davranışının arkasındaki en önemli neden “farklı olmak”tı. 1980’li yıllarda ise hazcılık ön plana çıktı. İnsanlar başarılı olduklarını çevrelerine gösterme ihtiyacı duyuyorlardı. 90’ların dünyası ise adalet ve gerçekçilik üzerine kurulmuştu. Başarılı olan pazarlama politikaları bu iki kavramın üzerine kurulanlar oldu.
2000 sonrası pazarlama trendleri
2000’lerin ilk 10 yılı ise internetin globalde sınırları ortadan kaldırmasıyla “birliktelik” duygusu önemli oldu. 2010’ların pazarlama trendine yön veren akım ise açık paylaşımı kapsayan “geçişkenlik” oldu.
2020’de hızlı olan firmalar kazanacak
2019 yılının son günlerini geçirirken tüketici davranışları arasında en çok dikkatimizi çeken olgulardan birisi ise “hemen” sahip olma isteği. Uzmanlar 2020 yılının global trendi olarak uçuculuğu görüyorlar. Yani, tüketicilerin istedikleri şeyi anında elde etme isteği geçtiğimiz 10 yıl içinde ivmelenerek artacak.

Son 50 yılın pazarlama trendleri
2019’da Satın Alma Kararlarına Yön Veren Pazarlama Trendleri
Euromonitor International’ın yayınladığı “2019’daki En Büyük 10 Küresel Tüketici Trendi” tüketici davranışlarını anlamak açısından yol gösterici bir kaynak. Sadece globalde değil, ülkemizdeki tüketici davranışlarını da anlamak açısından bu kavramların üzerinde durmak önemli.
Ayrıca, 2020 yılı trendlerini tahmin etme noktasında da öncelikle güncel eğilimlere bakmak, doğru tahminler yapma noktasında da faydalı olacaktır.
1. Dijital olarak birlikte
Dünya genelinde yaklaşık 4 milyar sosyal medya kullanıcısı mevcut. Sosyal medya ve sanal gerçeklik oyunları ülkeler arasındaki sınırları tamamen ortadan kaldırmış durumda. Farklı kıtalardaki insanlar birbirleriyle hiç olmadıkları kadar iletişim halindeler.
2. Yalnız yaşam
Hiç bu kadar yalnız olmamıştık. Günümüz insanları yalnız yaşamayı seviyorlar. Tüketiciler bağımsızlıklarını benimsemiş durumdalar. Özellikler Doğu Asya’da bu konuda bu trend hızla yayılıyor.
3. Yaşsızlık
Yaşlanan nüfus daha genç görünmek, hissetmek ve davranmak istiyor. Artık insanlar hayattan zevk alarak yaş almak istiyorlar. Yaş aralıklarına göre yapılan bölümlendirmeler yüzeysel kalıyor. Yeni trend ise ilgi alanları, ihtiyaçlar ve değerler doğrultusunda yapılan bölümlendirmeler.
4. Temellere dönüş
Tüketicilerin% 57’si “yaşamın eskiden daha basit ve daha iyi” olduğunu düşünüyor. Kişiliklerini yansıtmak için basitleştirilmiş ürünleri kullanmayı tercih ediyorlar. Abartılı materyalizmden uzak durma eğilimindeler.
5. Bilinçli tüketiciler
Tüketiciler artık düşünülmek ve önemsenmek istiyorlar. Bitki temelli ve doğal ürün seçimleri ana akım halini almaya başladı. Hayvan severlik daha fazla ön plana çıkıyor.
6. Plastiksiz dünya isteği
Tüketiciler, firmalar tarafından tek kullanımlık plastiklere alternatif geliştirilmesini istiyorlar. Okyanus ve vahşi yaşam kirliliğiyle ilgili görüntüler öfkeye yol açmış durumda.
7. Kendi kendine yetebilirlik
Bireyler giderek daha fazla kendilerine yetebilir hale geliyor. Tüketiciler alternatif koruyucu kişisel bakım yöntemlerine yöneliyor.
8. Herkes uzman
İnternet sayesinde daha bilgili tüketicilerle karşı karşıyayız. Bilgiyi özümsemek ve paylaşmak tüketiciler açısından bir zorunluk haline geldi. Bu da perakendeci ve tüketici arasındaki güç dengesini değiştirdi. Tüketiciler artık daha güçlü.
9. Şimdi istiyorum!
Pürüzsüz bir müşteri deneyimi artık olmazsa olmazlar arasında. Zaman en önemli kaynak, bu yüzden verimli kullanılması tüketiciler açısından çok önemli. Mobil uygulamaların giderek yaygınlaşması müşterilere bu konuda esneklik sağlıyor.
10. Çevrimiçi dünyadan kaçmanın mutluluğu
Gerçek yaşam deneyimleri arıyoruz. İnternetten uzakta, diğer insanlarla vakit geçirmek ve eğlenmek yeni eğilim. JOMO (Joy of missing out) yeni tüketici akımı halini alıyor.
Euromonitor International, şirketlerin bu eğilimlere uyum sağlayabilmeleri ve tüketicileri anlayabilmeleri için 4 noktaya değiniyor;
- Siyasi karışıklık ve benzeri görülmemiş değişim, tüketicilerin “kontrolü geri almak” istedikleri anlamına geliyor.
- Tüketici katılımını müşterileri dinlemek ve öğrenmek için kullanın.
- Kurumsal sosyal sorumluluk politikanızı hayata geçirin, otantik olun. Müşterilerinize saygı duyun ve vaaz vermeyin.
- Satın alma yolunun basit ve verimli olduğundan emin olmak için en iyi teknolojiyi kullanın.
Özetle…
İçinde bulunduğumuz yılın pazarlama trendleri, 2020 yılı hakkında da tahmin yürütebilmemiz açısından güzel veriler bulunduruyor. Online ve mobil kavramları her şeyin daha hızlı değişmesine neden oluyor. Tüm dünyadaki tüketiciler artık devasa bir topluluk, bunun yanı sıra ise bireyselciler. Yaşlanmak istemiyorlar, basit yaşamak istiyorlar, çevreye, hayvanlara ve iklim değişikliğine kafa yoruyorlar. Sınırsız bilgi kaynağına sahip “bilge” tüketicilerin sayısı artıyor ve her şeyi hemen istiyorlar. Sabırlı değiller, zamanları en değerli varlıkları.
Kasım ayında gerçekleşen Uluslararası Ankara Marka Buluşması’nda Brandmap Yayın Yönetmeni Bülent Fidan’ın yapmış olduğu “Geleceğin Pazarlama Trendleri Konuşması“na da göz atabilirsiniz.
2020 yılı trendlerine değinmeden önce tüketicinin zaman içindeki düşünce yapısını paylaşmak istedim. 2020 yılıyla ilgili tahminlere göz atmak için Delloitte 2020 Tüketici Trendleri yazısına bakabilirisniz.
Faydalı olması dileğiyle…
